De bevolking van de bezette gebieden repatriëren

Van augustus 1914 tot november 1918 heeft het Duitse leger 10 departementen in het noorden en in het oosten van Frankrijk volledig of gedeeltelijk bezet zoals o.a. in de Ardennen. Gedurende de winterperiode van 1915 komen er problemen met de bevoorrading van de 2,2 miljoen personen die in dit gebied leefden. Er was een groot tekort aan landbouwarbeiders en vele streken waren gebombardeerd of volledig verwoest. Om al deze problemen op te lossen besloot het Duitse leger een deel van de bevolking en de vrijwilligers te repatriëren naar die streken van Frankrijk die in de maand maart 1915 niet bezet waren.

In het begin beschouwde de bevolking die verplaatsingen als een straf, gedeeltelijk omdat dit op autoritaire wijze gebeurde. Omdat de schaarste veel sterker voelbaar wordt zijn er vanaf 1916 veel meer aanvragen voor repatriëring dan er plaatsen beschikbaar zijn.

In het totaal zijn hier tussen maart 1915 en het einde van de oorlog bijna 500.000 personen bij betrokken.

Er staat hen een lange treinreis te wachten met soms een quarantaineperiode in België. Vervolgens vertrekken ze naar Duitsland en tenslotte belanden ze in Zwitserland waar ze in 1917 naar Annemasse en Evian overgebracht worden.

Loading, please wait...
  • Warnod André (1885-1960), De gerepatrieerde, eerste kwart van de 20ste eeuw, potlood op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne © Y. Medmoun

  • Doortocht van Franse geëvacueerde. Genève 1915, 1915, analoge foto op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Een oude man, omringd door burgers en militairen, wordt in Genève op een brancard weggevoerd. Het traject van de gerepatrieerde uit de bezette gebieden in het noorden van Frankrijk brengt hen naar Zwitserland. Daarna worden ze naar Annemasse gestuurd en vervolgens naar Evian, vooraleer naar hun eindbestemming te vertrekken, meestal in het zuidwesten en de regio rond Parijs.

De gerepatrieerdeDoortocht van Franse geëvacueerde. Genève 1915