Geëvacueerde, gerepatrieerde

Het leger beschouwt de spontane verplaatsingen van de burgerbevolking als een bedreiging: belemmerde wegen, gedemoraliseerde troepen. Gedurende de ganse oorlog worden er richtlijnen gegeven om de bevolking te beschermen, meer ruimte voor gevechten vrij te maken en spionnen te verwijderen.

Men vreesde dat de bevolking door de vijand zou worden misbruikt en om dit te voorkomen begint men de burgerbevolking te evacueren.

  • In maart 1917 trekt het Duitse leger zich terug achter de Hindenburglinie. De Duitsers evacueren een deel van de bevolking, o.a. 45.000 inwoners van Saint-Quentin, die in 2 weken tijd verplaatst worden met een ritme van 2 treinen per dag. In de maand mei bevinden zich meer dan 100.000 Franse burgers in België (Henegouwen).
  • Van maart tot augustus 1918, na het Duitse offensief, worden er meer dan 200.000 burgers door het Franse leger geëvacueerd.
  • 135.000 personen worden door het Duitse leger uitgewezen tijdens de terugtocht na de Tweede Slag bij de Marne, gestart op 18 juli 1918.

Naast deze collectieve evacuaties van de bevolking verdrijft het leger ook alle “ongewenste” personen die te dicht bij het front leefden: prostituees, verdachten enz. Ze worden in speciale centra samengebracht en naar interneringskampen of naar ver afgelegen gemeenten gestuurd.

Loading, please wait...
  • De eerste geëvacueerde, eerste kwart van de 20ste eeuw, potlood op papier, Departementale archieven van de Aisne – nummer FRAD002

  • Evacuatie van de gebombeerde gebouwen van Lille, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, coll. Departementale archieven van Noord Lille Frankrijk – nummer 15 Fi 893

    Lille capituleert op 13 oktober 1914, na hevige bombardementen die talrijke gebouwen vernielen, vooral rond het station en in het centrum.

  • Evacuatie naar het zuiden van de Elzas, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, privécollectie, Alle rechten voorbehouden

De eerste geëvacueerdeEvacuatie van de gebombeerde gebouwen van LilleEvacuatie naar het zuiden van de Elzas