Het Britse strijdtoneel

In augustus 1914 is het Britse expeditieleger actief in België (Bergen) en Noord-Frankrijk (Le Cateau). Na een korte inzet in de Marne en de Aisne, vechten de Britse troepen vanaf oktober in Messines, Armentières en in de Eerste Slag om Ieper.

In april 1915 nemen de Britten deel aan de Tweede Slag om Ieper, waar de Duitsers voor het eerst gas gebruiken. Ter ondersteuning van het Franse offensief van mei 1915 worden ze ook ten noorden van het kanaal van La Bassée ingezet (Festubert en Aubers). Op 25 september 1915 leiden ze een aanval, met behulp van gas, in Loos.

Vanaf februari 1916 nemen de Britten de Franse posities over in Artois. Vanaf nu verdedigen ze de frontlijn die van de Somme naar Ieper kronkelt. 1916 wordt vooral gekenmerkt door het offensief van de Somme, gelanceerd op 1 juli. Op 19 en 20 juli raken de Australiërs, op hun beurt, verwikkeld in de Slag bij Fromelles.

Tijdens de Slag om Arras, begonnen op 9 april 1917, onderscheiden de Canadezen zich door de inname van de heuvelrug van Vimy. 1917 kenmerkt ook de Britse betrokkenheid in België (derde Slag om Ieper) en in de richting van Cambrai, waar tanks worden gebruikt.

In de herfst van 1918, na het Duitse offensief, strijden de Britten in de streek rond de Leievallei en de Vlaamse heuvels. De tegenoffensieven van de geallieerden, begonnen vanaf de zomer van 1918, markeren het begin van de Duitse terugtocht en leiden naar de overwinning.

Loading, please wait...
  • Royal Fusiliers aan het rusten na de aanval van La Boisselle, 1916, analoge foto op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Op 1 juli 1916 lanceren de Britten een groot offensief tegen de Duitse lijnen. De slag van de Somme vangt aan met een reeks ontploffingen, veroorzaakt door mijnen die onder de eerste lijnen van de Duitse loopgraven zijn geplaatst. In La Boisselle liggen deze ontploffingen aan de basis van de krater van Lochnagar, 100 meter diep en 30 meter breed.

  • Loos-en-Gohelle, 1918, foto, Departementale archieven van Pas-de-Calais – nummer 8 FiD 946

    De Slag bij Loos (Pas-de-Calais) vindt plaats tussen 25 september en 18 oktober 1915. Dit is een groot Brits offensief dat toelaat de stad te bevrijden. Voor dit offensief beperkt het deel van de frontlijn dat door Britse troepen in de Pas-de-Calais wordt verdedigd zich tot enkele kilometers in de buurt van Festubert, Richebourg en Givenchy-lès-la-Bassée.

Royal fusiliers aan het rusten na de aanval van La BoisselleLoos-en-Gohelle verwoest