Herdenkingstoerisme vandaag

Onmiddellijk na de oorlog komen de families en oud-strijders, op bedevaart om zicht te bezinnen aan de graven van de gesneuvelden, in contact met de slagveldtoeristen. In de loop van de tijd verdwijnen geleidelijk de tijdgenoten van het conflict en worden de bedevaarten zeldzamer.

Het toerisme houdt op zijn beurt stand, maar verandert van vorm. Vandaag praat men van herdenkingstoerisme. De slagvelden zijn immers geleidelijk aan verdwenen. Ze werden ontruimd om opnieuw dienst te doen als landbouwgronden, industrieterreinen, voor de bouw van wegen en steden. Nu blijven er in het landschap maar weinig sporen van de oorlog meer over. De favoriete verblijfplaatsen van de herdenkingstoeristen zijn tegenwoordig de begraafplaatsen, de monumenten, musea of interpretatieve centra.

De herdenking van sleutelmomenten uit de Grote Oorlog is ook belangrijk voor de instandhouding van de herinnering. Zo verzamelen zich elk jaar op 1 juli mannen en vrouwen, Britten en burgers van de Commonwealth, om het offer te huldigen dat de soldaten tijdens de Slag om de Somme hebben gebracht.

Loading, please wait...
  • Ceremonie van de 1ste juli (2009) in Thiepval (Somme), digital foto, © CDT Somme - AC

  • Inhuldigingsceremonie van de begraafplaats van Fromelles (Nord), 19 juli 2010, digital foto, © G. Funk

    De begraafplaats van Fromelles werd opgericht naar aanleiding van de ontdekking van massagraven met de lichamen van gedode Australische bij de gelijknamige Slag van 19-20 juli 1916. De Duitse soldaten die de begrafenissen hadden uitgevoerd, hadden alle mogelijke elementen verwijderd die de lichamen konden identificeren. Daarom werden in het midden van de jaren 2000 DNA-tests uitgevoerd op de nakomelingen van deze soldaten, om de identificatie van deze mannen mogelijk te maken.

ceremonie van de 1ste juli (2009) in Thiepval (Somme)inhuldigingsceremonie van de begraafplaats van Fromelles