Bedevaarten en Battlefield tours na de oorlog

Na de oorlog, wanneer de legers de voormalige frontgebieden nog niet helemaal hebben verlaten, gaan mannen en vrouwen er op bedevaart of bezoeken ze de slagvelden. Twee soorten publiek komen met elkaar in contact in deze vernietigde landschappen, waar weinig infrastructuur bestaat om hen te onthalen. Er verschijnen vele nieuwe organisaties om de families en toeristen in staat te stellen hun komst te organiseren.

In Groot-Brittannië wordt in 1919 de Saint Barnabas Society opgericht, om de rouwende te helpen zich naar het graf van hun naasten te begeven. Deze organisatie organiseert ook groepsbedevaarten, waarvan de kosten lager liggen dan voor een individuele verplaatsing. Ze laat ook toe aan de armen om zich te gaan bezinnen op het vasteland. Vanaf 1921 worden in Frankrijk jaarlijks reizen georganiseerd voor de verwanten van de overleden soldaten.

Tegelijkertijd ontwikkelt zich het slagveldtoerisme. Buiten het verschijnen van de reisgidsen zoals die van Michelin, worden er rondreizen georganiseerd. Vanaf 1919 begint de Engelsman Thomas Cook met de organisatie van verblijven. Andere bedrijven zien al snel het licht en er verschijnen spanningen tussen bedevaartgangers en toeristen. Deze laatsten worden er constant aan herinnerd dat zij de plaatsen die zij bezoeken dienen te respecteren.

Loading, please wait...
  • Saint Barnabas Pilgrimage, 1924, boek, coll. Linge © P&K Linge

    Dit boek gaat over één van de bedevaarten die zijn georganiseerd door de St. Barnabas Society voor de families van Britse soldaten die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

  • Drie Chinese werknemers en hun officier poseren met een van de eerste "slagveldtoeristen" voor de ruïnes van het huis Van der Mersch in Ieper, 1919, foto, In Flanders Fields Museum, Ieper

    De vrouw die hier is afgebeeld, is één van de eerste slagveldtoeristen. Ze poseert met een Brits officier en Chinese arbeiders, wier voornaamste opdracht aan het einde van de oorlog bestaat uit het ruimen van de lichamen en de niet-ontplofte munitie.

  • Onderschrift: Een groep op bezoek in de Aisne, eerste helft van de 20ste eeuw, foto, Departementale archieven van de Aisne – nummer FRAD002 22 Fi

Saint Barnabas Pilgrimage, 1924, Empire pilgrimage, scottish pilgrimagedrie Chinese werknemers en hun officiereen groep op bezoek in de Aisne