Bedevaarten en toerisme tijdens de oorlog

De Grote Oorlog hult vele families in rouw en vernietigt over honderden kilometers dorpen en landschappen, van de Noordzee tot de Zwitserse grens. Deze omwentelingen leiden tot het ontstaan van nieuwe vormen van reizen, ook al is de oorlog nog niet afgelopen.

Enkele families slagen er in om het graf van een nauwe verwant te bereiken. Deze bedevaarten worden georganiseerd met het akkoord van de militaire overheden, die in het frontgebied over alle macht beschikken. De bedevaarten zijn enkel mogelijk wanneer de gevechten voldoende veraf plaatsvinden, zodat het bezoek met een minimum aan veiligheidsvoorzorgen kan gebeuren, of wanneer de verwante is begraven in het achterland.

Tegelijkertijd zijn er een aantal toeristen, niet veel, die zich naar de gewezen slagvelden begeven om er de gevolgen van het conflict te aanschouwen. In Frankrijk geeft Michelin, producent van banden en wegkaarten, vanaf 1917 een eerste Geïllustreerde Michelingids naar de slagvelden uit over de Marne (6-13 september 1914). Terwijl de gevechten niet ver van deze gebieden volop woeden, stelt dit werk de bezoekers in de mogelijkheid om de plaatsen te ontdekken waar het Franse leger met zijn geallieerden zich heeft verdedigd tegen het grote Duitse offensief van het begin van de oorlog. Na de oorlog worden nieuwe edities van de Michelingids uitgegeven, gewijd aan de andere zones van het front. Bepaalde van deze gidsen worden vertaald in het Engels of het Duits.

Loading, please wait...
  • Op weg naar de Noüe, 12 mei 1917, foto, Caverne du Dragon-Musée du Chemin des Dames, Aisne

    Deze foto toont de bedevaart van mevrouw Vernes, de moeder van een Franse piloot wiens vliegtuig werd neergeschoten in de Aisne op 24 maart 1917. Ze verzocht en verkreeg de toelating om de begrafenis van haar zoon bij te wonen. Aan het einde van de oorlog wordt door de familie een monument opgericht op de plaats van de tijdelijke graven.

  • Reclameaffiche voor de "Geïllustreerde Michelingidsen naar de slagvelden", eerste kwart van de 20ste eeuw, affiche, Patrimoine Historique Michelin © Michelin, Clermont-Ferrand

    Het bedrijf Michelin begeleidt het verschijnen van zijn Geïllustreerde gidsen naar de slagvelden met een grote communicatiecampagne. Dit is de poster die de uitgave over "de Elzas en de gevechten in de Vogezen" van 1920 promoot.

  • Illustrated Michelin Guides to the battlefields (1914-1918). The Somme, volume 1, The First Battle of the Somme (1916-1917), 1919, boek, coll. Historial de la Grande Guerre © Photo Y. Medmoun

    Dit is een Engelse uitgave van één van de Geïllustreerde Michelingidsen naar de slagvelden.

En allant à la NoüeReclameafficheIllstrated Michelin Guides to the battlefields. The Somme