Monumenten voor de doden en cenotafen

Parallel met de bouw van grote begraafplaatsen en monumenten, liggen de rouwende gemeenschappen ook aan de basis van de oprichting van lokale monumenten ter ere van hun doden, van deze verloren generatie.

Het is een in Frankrijk welbekend fenomeen: die van de monumenten ter ere van de doden. Het kent zijn oorsprong in de vorige oorlog, die van 1870 tegen Pruisen. Op het einde van de Grote Oorlog bereikt het echter een grotere omvang. Talrijke Franse gemeenten beginnen monumenten te bouwen waarop de namen zijn gegraveerd van alle mannen in de stad die tijdens de oorlog hun leven hebben verloren. Na 1918 werden duizenden dergelijke monumenten opgericht.

Ook in Engeland werden na de oorlog monumenten ter ere van de doden opgericht, War Memorials, op verschillende plaatsen. In dat land zag ook, vanaf de eerste oorlogsjaren en gedurende heel de oorlog, een bijzondere vorm van eerbetoon het levenslicht: de Rolls of Honour. Dit zijn lijsten, grotendeels uitgegeven door scholen en verenigingen, met de oud-leerlingen of oud-leden die gesneuveld zijn op de slagvelden.

Loading, please wait...
  • Inhuldiging van het monument voor de doden in Louvencourt (Somme), eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

  • Bas-relief van het monument voor de doden in Haisnes (Pas-de-Calais), eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, © Jacques Quecq d’Henripret/Cassel, musée départemental de Flandre

    Dit monument, ingehuldigd in september 1934, is het werk van beeldhouwer Henri Soubricas (1886-1942). Het bas-reliëf toont een moeder, zoon en dochter die zich bezinnen aan het graf van de gestorven vader.

  • Haydon Bridge War Memorial, foto, coll. Linge © P&K Linge

    Haydon Bridge is een klein dorp in Northumberland (Engeland). Zijn monument voor de doden werd ingehuldigd in september 1921. De namen van de 56 mannen en 1 vrouw staan er op ingegraveerd.

LouvencourtBas-relief van het monument voor de doden in Haisnesunveiling of war memorial Haydon Bridge