Monumenten en begraafplaatsen

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog bouwen de Britten en de Fransen monumenten en begraafplaatsen voor de tijdens de strijd gevallen soldaten.

Zo maken de Britten gebruik van monumentale architectuur om hun missing te herdenken, deze soldaten waarvan de lichamen nooit zijn teruggevonden of geïdentificeerd. Bij Thiepval is een lijst van bijna 72.200 namen van soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om de Somme opgesteld. Op de Menenpoort in Ieper (België), zijn er meer dan 54.000 namen in steen gegrift. Het zijn de architecten van de Commonwealth War Graves Commission die de plannen van deze gebouwen opmaken: Sir Edwin Lutyens (1869-1944) in Thiepval en Sir Reginald Blomfield (1856-1942) in Ieper.

Aan de Franse kant worden na de oorlog grote begraafplaatsen opgericht. Zo wordt op basis van een decreet van 16 januari 1924 de begraafplaats van Notre-Dame de Lorette in Ablain-Saint-Nazaire (Pas-de-Calais) opgericht. Dit is de grootste militaire begraafplaats in Frankrijk. Het bestaat uit ongeveer 20.000 individuele graven en 8 ossuaria. In Douaumont (Meuse), wordt op 23 juni 1929 de nationale necropolis ingehuldigd. Deze begraafplaats bevat voornamelijk de lichamen van soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om Verdun. 16.000 graven van Franse soldaten zijn er gegroepeerd en er is een ossuarium dat ongeveer 130.000 lichamen herbergt gebouwd.

Loading, please wait...
  • Monument van Thiepval, begin van de jaren 1930, foto, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne © Y.Medmoun

    Het monument van Thiepval is gebouwd tussen 1929 en 1932, in de Somme. Op deze foto is het monument nog niet afgewerkt. Het wordt ingehuldigd op 1 augustus 1932, in aanwezigheid van de toekomstige Koning Edward VIII en de Franse president Albert Lebrun.

  • Notre-Dame de Lorette. Uitzicht van de toren, eerste kwart van de 20ste eeuw, ansichtkaart, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    De nationale begraafplaats van Notre-Dame de Lorette bestaat uit twee hoofdmonumenten, de kapel in romaans-byzantijnse stijl, ontworpen door de architect Louis-Marie Cordonnier (1854-1940) en de Lantaarntoorn, die is ingehuldigd op 2 augustus 1925. Deze laatste bevat een ossuarium.

  • Menenpoort in Ieper, digital foto © In Flanders Fields Museum, Ieper

    De Menenpoort in Ieper wordt ingehuldigd 24 juli 1927. Dit monument in de vorm van een triomfboog is gebouwd op de plaats van een oude poort van een vesting van Vauban, die door opeenvolgende bombardementen werd verwoest. Elke avond sinds de late jaren 1920 wordt door de burgers van Ieper de ceremonie van de "Last Post" georganiseerd, die de gevallenen eert door het luiden van de klokken voor de doden.

Monument van ThiepvalNotre-Dame de Lorette – vue de la tourMenenpoort in Ieper