De herdenkingen

In de naoorlogse jaren worden talrijke herdenkingen georganiseerd. Hierop verzamelen zich ambtenaren, rouwende families en oorlogsveteranen. De viering van Wapenstilstand, op 11 november 1920, is bijzonder groot van omvang. Frankrijk en Groot-Brittannië beslissen om hun overleden oud-strijders te eren door uit verschillende niet-geïdentificeerde lichamen dat van de onbekende soldaat te kiezen. De Britten hergroeperen een aantal niet-geïdentificeerde lichamelijke overschotten in Saint-Pol-sur-Ternoise (Pas-de-Calais). Eén ervan wordt uitgekozen en begraven in Westminster Abbey in Londen. Van de Franse kant heeft de selectie plaats bij Verdun en wordt het lichaam begraven onder de Arc de Triomphe in Parijs.

Tot op heden worden herdenkingen van belangrijke gebeurtenissen uit de Grote Oorlog georganiseerd: 22 april (1915) verwijst naar de eerste gasaanval, bij Ieper gelanceerd tegen de geallieerden door de Duitsers; 1 juli (1916) markeert het begin van het Britse offensief aan de Somme en 16 april (1917) verwijst naar de Slag van de Chemin des Dames (Aisne).

Tot slot verschijnen tijdens de herdenkingen herhaaldelijk symbolische voorwerpen. De bosbes, die de Franse strijders symboliseert, wordt weinig gebruikt tijdens de Frans vieringen. De Britse poppy is echter alom aanwezig. Dat is een reproductie van de klaproos die wordt gezet op de graven of voor de monumenten, ter ere van de gevallenen.

Loading, please wait...
  • "The Epic of Vimy", samengesteld door W. W. Murray, 1937, boek, coll. Linge © P&K Linge

    In de naoorlogse jaren verschijnen veel werken die de bedevaarten beschrijven die plaatsvinden op de plaatsen van de verschillende grote veldslagen waaraan de troepen van het Commonwealth deelnamen. Hier wordt de inname van Vimy herdacht, op 12 april 1917.

  • Husson Léon (1898-1983), 20ste verjaardag van de Wapenstilstand, 1938, poster, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne © Y. Medmoun

he Epic of Vimy20ste verjaardag van de Wapenstilstand