De tijdelijke begraafplaatsen

Gedurende de oorlog worden in de buurt van de loopgraven tijdelijke begraafplaatsen opgericht, net als in de buurt van de hulpposten achter het front, waar tijdens het offensief in groten getale gewonden toestromen. Andere begraafplaatsen worden gebouwd rond ziekenhuizen in de gebieden van kantonnering, waar de soldaten worden geëvacueerd voor operatie en behandeling.

Waar de Duitsers steeds de voorkeur hebben gegeven aan een individueel graf, vereisen de Britse en Franse militaire autoriteiten in het begin van het conflict voor de soldaten het gebruik van massagraven. Voor de Britten mogen ze maximum 6 lichamen bevatten. Voor de Fransen is dat 100. De officiers worden individueel begraven.

Al snel blijkt echter dat de soldaten het verkiezen om voor hun kameraden individuele graven te graven. Deze worden geïdentificeerd door houten kruisen. Hun positie wordt genoteerd, zodat op het einde van de oorlog de lichamen kunnen worden opgegraven en teruggegeven aan de familie of begraven in de officiële begraafplaatsen.

Voor het identificeren van deze tijdelijke graven richten de Fransen en Britten vanaf 1915 specifieke administraties op. Voor de eersten is dit een zogenaamde dienst burgerlijke stand van het slagveld en voor de laatsten is het de Graves Registration Commission, die op 21 mei 1917 wordt herdoopt tot Commonwealth War Graves Commission.

Loading, please wait...
  • Aalmoezenier bezoekt Britse graven, eerste kwart van de 20ste eeuw, ansichtkaart, coll. Linge © P&K Linge

    Deze foto toont een tijdelijke Britse begraafplaats. De graven zijn met zorg van elkaar gescheiden met behulp van stenen. Er worden houten kruisen vervaardigd.

  • Engelse krijgsgevangenen maken graven voor Duitse soldaten, mei 1917, foto, Caverne du Dragon-Musée du Chemin des Dames, Aisne

    Deze foto maakt deel uit van een fotoalbum van het 16e Beierse Reserveregiment. Ze werd genomen na de slag bij Arras (9 april-16 mei 1917). Men ziet er hoe Engelse soldaten gevangen worden genomen en belast worden met het graven van de graven voor de Duitsers.

  • Zes Franse soldaten bezinnen zich bij graven, eerste kwart van de 20ste eeuw, analoge fotografie op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Deze foto laat Franse soldaten zien die zich bezinnen aan de graven van een tijdelijke begraafplaats.

Army chaplain tending British gravesEngelse krijgsgevangenen maken graven voor Duitse soldatenZes Franse soldaten bezinnen zich bij graven