Mobilisatie

Augustus 1914: in enkele weken is bijna heel Europa in oorlog. Nooit voorheen in zijn Geschiedenis kende het oude continent een mobilisatie van zoveel mensen tegelijk en op zo'n korte tijd. Servië (25 juli), Rusland (30 juli), Oostenrijk-Hongarije (de nacht van 30 op 31 juli), België (31 juli), Duitsland (1 augustus) en Frankrijk (1 augustus) gaan over tot een algemene mobilisatie die gebaseerd is op de verplichte legerdienst. In Frankrijk bijvoorbeeld telt het leger in 1914 800.000 mensen. De mobilisatie verhoogt dit getal tot 3.580.000.

Het Verenigd Koninkrijk, dat geen legerdienst maar wel een beroepsleger heeft, doet een beroep op honderdduizenden vrijwilligers om zijn rangen te versterken. Zo beslist het Verenigd Koninkrijk op 4 augustus 1914 om ten strijde te trekken met een expeditieleger, om zij aan zij met de Fransen te vechten. Op dat moment beschikt dit leger maar over 100.000 manschappen. Aan het einde van de oorlog telt het Britse leger ongeveer 4 miljoen soldaten. In 1914 heeft België nauwelijks een jaar tevoren de dienstplicht ingevoerd. Maar weinig mannen kunnen dus worden gemobiliseerd. Daarom wordt er beroep gedaan op vrijwilligers, die zich met duizenden bij de rekruteringsbureaus aandienen.

Loading, please wait...
  • "Step into your place", 1915, poster, In Flanders Fields Museum, Ieper

    Om vrijwilligers te mobiliseren organiseert het Verenigd Koninkrijk een grootschalige postercampagne. De vrijwilligers dienen zich met honderden aan voor de deuren van de wervingskantoren, wat zorgt voor lange rijen.

  • Verordening tot algemene mobilisatie, augustus 1914, poster, coll. Departementale archieven van Noord Lille Frankrijk

    In Frankrijk worden de "Fransen die zijn onderworpen aan de legerdienst" met posters verwittigd van de mobilisatie, die in werking treedt op 2 augustus 1914 om 0 u. Dit betreft de jonge mannen die op dat moment hun legerdienst doen en de reservisten van 24 tot 48 jaar, met uitzondering van spoorwegbeambten en mijnwerkers.

  • Lille, rue Faidherbe, de eerste dag van de mobilisatie, 2 augustus 1914, afgedrukte foto, coll. Departementale archieven van Noord Lille Frankrijk – nummer 30 Fi 14-18/8

    De algemene mobilisatie vangt aan vanaf 2 augustus 1914 en eindigt op 18 augustus. Alle mannen van 24 tot 48 jaar worden ingelijfd bij de land- en zeelegers.

Step into your place. Poster met lange wachtrijen met vrijwilligersVerordening tot algemene mobilisatieLille (Nord) – Côté gauche de la rue Faidherbe prise de la gare