Gevangenen

Naast de soldaten van de geallieerde legers bevinden zich in het achterland ook de Duitse militairen die tijdens de gevechten krijgsgevangen zijn genomen. Men schat dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de verschillende oorlogvoerende legers bijna zeven miljoen manschappen gevangenen zijn genomen.

Eenmaal op het front gevangen genomen, worden de Duitsers geëvacueerd naar het achterland, waar sommigen onder hen worden ondervraagd, om de geallieerde legers nuttige informatie te verstrekken over de plannen van de vijand. Hoewel een deel van de gevangen genomen Duitse soldaten in het achterland blijven gestationeerd, worden de meesten over het algemeen doorgestuurd naar kampen in heel Frankrijk. Ze worden in beide gevallen gebruikt als handarbeiders, om het gebrek aan werkkrachten te compenseren dat is ontstaan door de massieve mobilisatie voor de gevechten.

De levensomstandigheden van de gevangenen in de kampen zijn niet altijd makkelijk, net als de arbeidsomstandigheden op de bouwplaatsen, in de fabrieken of op de bedrijven waar zij werkzaam zijn. Maar voor veel soldaten is gevangen genomen worden een keuze die hen toelaat aan de hel van het gevecht te ontsnappen.

Ook al worden de in Duitsland vastgehouden Franse soldaten aan het einde van de oorlog relatief snel vrijgelaten, voor de Duitse krijgsgevangenen is dat niet het geval: zij blijven tot in de vroege jaren 1920 gevangenen van de Franse kampen. Zij worden soms ingezet, net als de Chinese arbeiders, voor het schoonmaken van de slagvelden: de berging van de lichamen en de niet-ontplofte munitie.

Loading, please wait...
  • In Noord-Frankrijk: krijgsgevangenen, eerste kwart van de 20ste eeuw, ansichtkaart, coll. Departementale archieven van Noord Lille Frankrijk – nummer 15 Fi 45

    Voor veel soldaten is gevangen genomen worden vaak de enige keuze die hen toelaat aan de hel van het gevecht te ontsnappen. De omstandigheden in de gevangenis zijn vaak erbarmelijk, maar hebben het voordeel dat de soldaten min of meer ver van de gevechten verwijderd zijn.

  • Britse krijgsgevangenen met Duitse officieren, eerste kwart van de 20ste eeuw, analoge foto op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Op de achterzijde van deze foto staat het opschrift "Englander beim Abtransport", "Engelsen tijdens de evacuatie". Het gevangen nemen van vijandelijke soldaten gebeurt gewoonlijk tijdens de gevechten en vaak zijn de gevangen genomen soldaten gewond. Dat is het geval bij één van de mannen op de voorgrond.

  • Franse gevangen stappen in een wagon onder toezicht van Duitse soldaten, met het geweer op de schouder, eerste kwart van de 20ste eeuw, analoge foto op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Deze Franse gevangenen zijn waarschijnlijk geëvacueerd naar Duitsland, waar ze in kampen in gevangenschap zullen worden gehouden tot het einde van de oorlog.

1914 – Dans le Nord – Convoi de prisonniers allemandsBritse krijgsgevangenen met Duitse officierenFranse gevangen stappen in een wagon