De hoofdkwartieren van de geallieerden

De geallieerde legers organiseren zich vanaf de eerste maanden van de oorlog. Ze vestigen hun hoofdkwartieren in gebieden vrij dicht bij het front.

Zo trekt het Belgische leger, in aftocht sinds de Duitse invasie van het land op 3 augustus, zich terug in Veurne, waar het zijn hoofdkwartier vestigt. De Britten vestigen hun GHQ, waarover eerst Sir John French en daarna Sir Douglas Haig bevel voeren, in Saint-Omer en daarna in Montreuil-sur-Mer. Het Groot Hoofdkwartier van de Fransen verplaatst zich tijdens de loop van het conflict: van de Marne naar de Moezel, via de Oise, Aube, de Côte-d'Or en Seine-et-Marne. De locatie van de hoofdkwartieren is gekoppeld aan de geografische gebieden waarvoor de geallieerden instaan. Zo bezetten de Belgische troepen het meest noordelijke deel van het Westelijk Front, ten noorden van Ieper. De Britten bezetten op hun beurt het front ten zuiden van Ieper tot aan de Oise, waar de Franse troepen zich bevinden. Hun sector breidt zich uit tot aan de Vogezen. Het Amerikaanse leger wordt, na zijn toetreding tot de oorlog in 1917, gestationeerd in Lotharingen.

De geallieerde staven vestigen zich op hun beurt in andere steden dan die van de hoofdkwartieren. In deze steden strijken honderden soldaten neer. De staven blijven over het algemeen niet lang op dezelfde plaats en verhuizen op basis van de bewegingen van het front, om zich zo dicht mogelijk bij de gevechten te bevinden.

Loading, please wait...
  • Hôtel de la Noble-Cour in Cassel, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, © Cassel, musée départemental de Flandre

    Oktober 1914: generaal Foch (1851-1929) vestigt zijn hoofdkwartier op in Cassel, op de eerste verdieping van het Hôtel de la Noble-Cour, om de geallieerde legers in het Noorden te coördineren.

  • Réquin Jean-Edouard (1879-1953), Generaal Foch en Generaal Wilson, Cassel, 1915, aquarel en potlood op papier, coll. BDIC/Archipel

    Gedurende heel het conflict zijn er over het algemeen vertegenwoordigers van het Britse leger aanwezig op het Groot Frans Hoofdkwartier en vice versa. Dat is ook het geval voor de hoofdkwartieren, zoals in Cassel. Deze karikatuur, uitgevoerd door een officier van de Franse staf, illustreert deze relaties

Mont-Cassel – T’Landshuys ou Hôtel de la Noble Cour (Mairie)Generaal Foch en Generaal Wilson