Op weg

Tijdens de Grote Oorlog werden de soldaten vaak per trein naar hun positie aangevoerd. Marcheren bleef echter het belangrijkste vervoermiddel. Het gebeurde niet zelden dat soldaten tientallen kilometer per dag te voet aflegden met hun tot 25 kilo zware ransel op hun rug. Wanneer de troepen van sector wijzigden, vormden ze kilometerslange marscolonnes en volgens de af te leggen afstand konden ze in etappes hun bestemming in twee of drie dagen bereiken.

Voor bepaalde soldaten is stappen echter de enige manier van voortbewegen. Ook zijn er aan het begin van de oorlog nog talrijke cavalerie-eskadrons. Deze nieuwe vorm van oorlogsvoering verdringt hen echter beetje bij beetje naar de achtergrond. Het paard wordt meer en meer ingezet voor communicatie en logistiek (bijvoorbeeld transport van voedsel en materieel).

Nog andere soldaten, de cyclisten, verplaatsen zich per fiets. Zij kunnen dagelijks 60 tot 100 kilometer overbruggen. De Franse troepen maakten meer bepaald gebruikt van de 'fiets van kapitein Gérard'. Deze fiets werd in 1893 uitgevonden door kapitein Gérard en heeft als bijzonder kenmerk dat hij opklapbaar is en gedragen kan worden op de rug van zijn eigenaar.

Loading, please wait...
  • Infanteristen die naar de frontlinie trekken, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, © Cassel, musée départemental de Flandre

  • Gerard-fiets, foto gepubliceerd in "L’histoire de la locomotion terrestre. Locomotion naturelle. L’attelage, la voiture, le cyclisme. La locomotion mécanique. L’automobile", 1936, Departementale archieven van de Yvelines - nummer In-4°1756

    Deze fiets werd in 1893 uitgevonden door kapitein Gérard en heeft als bijzonder kenmerk dat hij opklapbaar is, wiel tegen wiel, in 35 seconden en op de rug worden gedragen. De fiets weegt 11 kilo en er worden in de herfst van 1914 1000 exemplaren van gemaakt.

  • De Slag van Picardië. Cyclisten en ruiters in afwachting van bevelen, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Soldaten met fietsen, cyclisten genoemd, kunnen 60 tot 100 km per dag afleggen.

infanteristen die naar de frontlinie trekkenGerard-fietsFrance – Bataille de Picardie. Cyclistes et cavaliers attendant des ordres.