In de lucht

Voor het conflict begon, stond de militaire luchtmacht in zijn kinderschoenen. Van 1914 tot 1916 vochten de toppiloten vooral luchtgevechten uit met revolvers of karabijnen. Ze kregen eveneens verkenningsmissies met luchtfoto's toegewezen of ze bestookten de vijand met explosieve pijlen.

Vanaf 1916 werd de luchtmacht door de technische vooruitgang grondig gewijzigd: er kwamen snellere en wendbaardere vliegtuigen die snel konden opstijgen en die ook steviger waren. De synchronisatie van de machinegeweren met de propeller, in hetzelfde jaar, speelt ook een essentiële rol in de ontwikkeling van de luchtvaart. Aan het einde van de oorlog waren de geallieerden heer en meester in de lucht: er werden massaal vliegtuigen ingezet in luchtgevechten, strategische bombardementen of in grote ondersteuningsoperaties van grondoffensieven.

De geallieerden maken ook gebruik van luchtschepen, meer bepaald voor waarnemingsmissies en verkenning. De Duitse troepen beschikken op hun beurt over de befaamde Zeppelins. Zij worden herhaaldelijk gebruikt om Londen te bombarderen.

Loading, please wait...
  • Luchtfoto, 1914-1918, foto, © Cassel, musée départemental de Flandre

    Dankzij de luchtfotografie kunnen nieuwe offensieven worden gepland, door de vijandelijke posities precies te lokaliseren. Om deze informatie te verbergen, worden vervolgens camouflagetechnieken ontwikkeld. Kunstenaars als Fernand Léger (1881-1955) en Georges Braque (1882-1963) worden gerekruteerd in een sectie die speciaal is opgericht voor de creatie van valstrikken.

  • Franse soldaten rond een Frans vliegtuig dat met de neus is neergestort, eerste kwart van de 20ste eeuw, analoge foto op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijden de piloten met elkaar in epische luchtgevechten. Als ze meer dan 5 overwinningen op hun palmares hebben, worden ze "azen", zoals de Duitse Manfred von Richthofen (1892-1918), de beroemde Rode Baron, of de Fransman René Fonck (1894-1953).

  • Ballonvaarder in een luchtballon, eerste kwart van de 20ste eeuw, analoge foto op papier, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    De term "ballonvaarder" wijst op de piloot en de bemanningsleden van de militaire luchtschepen. Deze laatsten worden parallel met de vliegtuigen gebruikt voor luchtverkenningsmissies, net als vliegers uitgerust met fotocamera's.

luchtfotoFranse soldaten rond een Frans neergestort vliegtuigballonvaarder in een luchtballon