Behandeling van de gewonden

Gedurende het hele conflict moeten elke dag duizenden gewonde soldaten van het strijdtoneel worden afgevoerd. Er wordt een verzorgingssysteem opgezet. Het eerste niveau is de verzorgingspost van de divisie die zich in de oorlogszone bevindt. De gewonde soldaat bereikt deze post indien hij dit kan op eigen houtje. Anders wordt hij ernaartoe gebracht door zijn kameraden of op een brancardwagen. De gewonden worden volgens de ernst van hun verwondingen geselecteerd en dan met ziekenvrachtwagens afgevoerd. Om de pijn te verzachten, maakt men gebruik van morfine-injecties en kamferolie.

Achteraf begeven ze zich, gewoonlijk met de vrachtwagen, naar het oriëntatiehospitaal op de etappeplaatsen (HOE) voor de Franse troepen, of naar het Casualty Clearing Station voor het Britse leger. Ze bevinden zich op ongeveer 15 à 20 km van het front, in de evacuatiezone. Daar worden de soldaten verzorgd of geopereerd.

Het laatste niveau is het herstellingsoord in het achterland. Vanaf 1914 ontstaan er op initiatief van de Kerk en liefdadigheidsinstellingen zoals het Rode Kruis bijkomende ziekenhuizen. Ze vestigen zich in allerlei soorten lokalen: scholen en universiteiten, kloosters, kerken, kastelen, hotels, casino's, ...

Talrijke soldaten overlijden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis en er worden in de nabijheid kerkhoven aangelegd om hen te begraven.

Loading, please wait...
  • Hulppost op de Chemin des Dames, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, Departementale archieven van de Aisne – geen nummer

    Deze Franse divisiehulppost is de eerste etappe in het parcours van Franse gewonden in de sector van de Chemin des Dames.

  • Gehlsen Max (1881-1960), Veldhospitaal in de kerk Gouzeaucourt (Noord-Frankrijk), 3 oktober 1916, aquarel op papier, Departementale archieven van Pas-de-Calais – nummer 47 Fi 2/1

    De dorpskerk van Gouzeaucourt, gelegen in het gebied dat zich onder Duitse controle bevindt, werd omgebouwd tot een militair ziekenhuis of lazaret. Max Gehlsen is een Duitse soldaat en kunstenaar die door vele delen van het Westelijk front heeft gereisd en schriften en aquarellen heeft achtergelaten over zijn ervaringen.

  • Op de Somme. Hospitaalboot. Schip met gewonden, eerste kwart van de 20ste eeuw, analoge foto, coll. Historial de la Grande Guerre, Péronne

    Een van de vervoermiddelen gebruikt om de gewonden naar het achterland te evacueren, zijn treinen. Maar boten worden ook gebruikt.

Hulppost op de Chemin des DamesFeldlazarett in der Kirche Gouzeaucourthospitaalboot. Schip met gewonden