Verspreiding

Gedurende de reis komen Chinezen uit allerlei lagen van de bevolking met elkaar in contact. De lange reis die zij samen doorstaan en de barre omstandigheden zorgen voor een sterke band tussen de arbeiders. Aangekomen in Europa worden zij eerst in een groot kamp ondergebracht. Daar worden zij vervolgens verdeeld over verschillende compagnieën. Zieken blijven achter. De overige arbeiders reizen af naar verschillende kampen verspreid over het gebied waar oorlog heerst. Ze zijn terug te vinden in verschillende kampen in Belgisch Vlaanderen, Pas-de-Calais en de Somme, maar ook in heel Frankrijk.

Sommigen sterven, anderen blijven leven. Enkelen blijven in Europa wonen, de meestenkeren terug naar China. Dit afscheid valt de Chinese arbeiders zwaar.

Loading, please wait...
  • Artikel uit "L'Excelsior", 22 augustus 1916, tijdschrift, © nationale bibliotheek van Frankrijk, Parijs

    Eenmaal in Europa worden de Chinese arbeiders verdeeld over verschillende kampen.

  • Vonges, een viering in de Chinese Kamp, eerste kwart van de 20ste eeuw, ansichtkaart, collectie Jean-François Thomassin, Vonges

    Tijdens hun verblijf in Frankrijk of België worden de Chinese arbeiders in contact gebracht met burgers. “‘t Zijn curieuse gasten en zeer kinderachtig van manieren (…). Hunne liefste bezigheid is staan gapen voor de winkelvensters liefst voor lekkernij- en fruitwinkelen (…).” Achiel Van Walleghem, pastoor van Dikkebus, augustus 1917.

  • Portret van Gu Xingqing, Poperinge, 1917, foto uit zijn "Herinneringen van mijn werk tijdens de oorlog in Europa", gepubliceerd in Changsha, 1937-1938

    Deze afdruk toont Gu Xingqing, vertaler van het Chinese Labour Corps (CLC). Het CLC omvat ook vertalers. Zij spelen een essentiële rol als tussenpersoon tussen de Franse en Britse bevelhebbers en de arbeidersbrigades. Hun uniformen en badges verschillen van die van de arbeiders, om ze van hen te onderscheiden.

artikel uit “L’Excelsior”Vonges – Une fête aux baraquements chinois – les échassesportret van Gu Xingqing