Het "Thiepval-project" wil zoveel mogelijk informatie verzamelen over de missing van de slag van de Somme (1 juli-18 november 1916), soldaten wier lichamen niet werden teruggevonden of geïdentificeerd. Tussen 2003 en 2012 stelden Pam en Ken Linge meer dan 8.800 levensbeschrijvingen op. Hier volgen de verhalen van 3 van de 72.200 missing van Thiepval.

Jacob Templar werd geboren in Humberstone Village (Leicestershire). Hij is dertig jaar en vader van drie jongens van 2 tot 9 jaar wanneer hij op 17 juli 1916 als vermist wordt opgegeven. Als soldaat van het 6th Battalion, Leicestershire Regiment, is hij vrijwillig in dienst getreden op 27 augustus 1914, na ontslag te hebben genomen als arbeider. Op 29 juli 1915 vertrekt hij uit Engeland naar Frankrijk. Zijn broer, George Templar, die tot hetzelfde bataljon behoort, werd gedood tijdens de gevechten drie dagen eerder, op 14 juli 1916. Hij was 24 jaar oud. Verhalen als deze, waar meerdere leden van dezelfde familie stierven tijdens dezelfde slag, zijn niet ongewoon tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Thomas Michael Kettle is op 9 september 1916 vermist opgegeven, op de leeftijd van 36. Hij was toen luitenant in het 9th Battalion, Royal Dublin Fusiliers. Deze Ier, vader van één dochter, is een advocaat. In 1906 wordt hij verkozen tot parlementslid en in 1909, wordt hij aangenomen als professor in de economie aan de nationale Ierse universiteit. In augustus en september 1914 is hij oorlogscorrespondent voor de "Daily News" en wordt vervolgens op 14 juli 1916 naar de Somme gezonden. Hij sterft terwijl hij zijn mannen naar Ginchy leidt. Hij is ook auteur van meerdere oorlogsgedichten.

William Ker is 24 jaar wanneer hij op 13 november 1916 als vermist wordt opgegeven. Hij is een Schot en luitenant in het Hawke Battalion, Royal Navy Division. Als student aan de Rugby School en het Balliol College in Oxford, speelt hij meermaals in het nationale hockeyteam. In juni 1915 doet hij dienst op het front in Gallipoli (Turkije), voor zijn aankomst in Frankrijk in april 1916. Hij sterft tijdens de aanval op Beaucourt-sur-Ancre. De schrijver Sir Alan Patrick Herbert schrijft in 1917 het gedicht "Beaucourt Revisited", waarin hij verwijst naar William Ker.
Deze drie verhalen tonen aan dat de Grote Oorlog alle klassen van de maatschappij heeft beïnvloed door het onverschillige doden van alle mannen, of ze nu werknemers, politici of topsporters waren.

Loading, please wait...
  • Portret van Jacob Templar, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, coll. Linge © P&K Linge

  • Portret van Thomas Michael Kettle, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, coll. Linge © P&K Linge

  • Portret van William Ker, eerste kwart van de 20ste eeuw, foto, coll. Linge © P&K Linge

portret van Jacob Templarportret van Thomas Michael Kettleortret van William Ker