In 2001 bezoeken Pam en Ken Linge voor het eerst het monument van Thiepval. Ze komen er hulde te brengen aan vijf van de 72.200 missing van wie de namen op het monument staan gegraveerd. Deze vijf mannen zijn, net als zij, afkomstig uit het dorp Haydon Bridge, Northumberland (Engeland). Tijdens de volgende jaren keren ze terug naar de Somme en maken ze kennis met de omvang van het werk dat is verricht door het bezoekerscentrum van het monument. Ze geven zich op als vrijwilligers om archieven te vinden, zoals foto's die verband houden met de missing van Thiepval.

Hun onderzoek vangt aan in de archieven van de Commonwealth War Graves Commission, die sinds 1917 de graven identificeert en onderhoudt van alle soldaten van de Commonwealth die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. De beschikbare documenten vermelden echter meestal alleen maar een naam, graad, nummer en regiment. Er worden geen familiebanden vermeld, geen leeftijd, geboorteplaats, woonplaats of burgerlijke staat.

De Linges wenden zich dus tot andere bronnen: de plaatselijke kranten en de Rolls of honour. Dat zijn boeken die veel scholen en vakverenigingen na de oorlog hebben gepubliceerd. Er worden alle oud-leerlingen en leden in vermeld die aan de oorlog hebben deelgenomen. Ze doen ook verschillende oproepen bij het publiek om particulieren en verenigingen uit te nodigen hun informatie te delen.

De plaatselijke kranten blijken de meeste details over de missing te bevatten. Hoewel ze lang niet allemaal geïllustreerd zijn, bevatten ze over het algemeen artikels over gesneuvelde of vermist opgegeven mannen, met informatie die voor het project van belang is. Rekening houdend met de grote geografische diversiteit van de soldaten die in de gevechten waren betrokken, is het onderzoekswerk in de lokale kranten van de periode tussen 1916 en begin 1917 niet te onderschatten. In het begin van 2012 hebben de Linges meer dan 8.800 levensbeschrijvingen opgesteld over de missing van Thiepval.

Loading, please wait...
  • The Bacup Times, 22 juli 1916, tijdschrift, coll. Linge © P&K Linge

    Dit tijdschrift, uitgegeven in de stad Bacup in Lancashire, verschaft regelmatig nieuws over de manschappen uit deze streek die aan het front gelegerd zijn. Het vermeldt ook welke soldaten zijn opgegeven als vermist of gesneuveld.

the Bacup Times